Temerile si frica sunt emotii sau sentimente negative obisnuite la varsta copilariei. Provin din imaginatia bogata a copilului, dar si din cauza necunoscutului, un taram destul de sumbru si infricosator pentru el.
Daca nu sunt controlate corespunzator si explicate copilului, sentimentele de teama pot persista pe tot parcursul copilariei si ii pot afecta dezvoltarea emotionala.
Nu ignora sau nega temerile sau frica copilului!!!
Multi parinti gresesc atunci cand ignora sau sfideaza sentimentele de frica care pun stapanire pe copil. Ei pun aceste reactii ale copilului pe seama varstei si incearca sa il calmeze, spunandu-i ca i se pare sau sa se potoleasca din plans, caci nu i se intampla nimic.
La varsta prescolara, copilul deosebeste cu greu notiunile de fictiune si realitate, aceasta fiind una dintre sursele temerilor lui. Din lectura zilnica, in care apar personaje negative si din metode de disciplinare de tipul “te papa bau-bau” sau “iese omul negru de sub pat si te mananca daca nu esti cuminte”, copilul dezvolta frici si temeri.
Este important sa il asiguri ca sentimentele lui sunt normale si ca esti alaturi de el, orice s-ar intampla. Nu ii nega trairile, deoarece nu este o solutie pentru a-l ajuta sa depaseasca sentimentele negative. Accepta faptul ca micutul tau se teme, de exemplu, de intuneric si intelege-l.
Tu stii ca in spatele usii nu se ascunde un monstru, insa copilul tau abia este pe cale sa descopere acest lucru, cu ajutorul tau.
Vorbeste cu copilul despre temerile lui
Comunicarea este una dintre principalele arme pe care le ai la indemana pentru a indeparta in mod constructiv si definitiv principalele temeri ale copilului. Indeparteaza copilul de sursa fricii.
Vorbeste cu el, intreaba-l ce simte atunci cand ii este frica, de ce anume se teme in respectivul moment. Spune-i ca il crezi si ca esti alaturi de el. Apoi, consoleaza-l putin, spunandu-i ca si tu, cand erai mica, aveai o multime de temeri si sentimente de frica fata de multe lucruri.
Spune-i ca ai reusit sa iti invingi frica cu ajutorul parintilor, care au stat alaturi de tine. In acest fel, copilul te va lasa sa ii fii alaturi in lupta impotriva monstrilor fricii.
Nu forta copilul sa-si infrunte temerile
Fii rabdatoare cu copilul tau si ai grija sa ii menajezi emotiile. Nu il forta sa intre in camara intunecata sau sa se uite sub pat, doar pentru a-i demonstra ca nu este nimic acolo.
Copilul are nevoie de timp sa inteleaga ce sunt si cum apar sentimentele de teama, dar si cum sa le depaseasca. Expune-l treptat la lucrurile care ii provoaca frica si fii alaturi de el atunci cand se considera pregatit sa le infrunte.
De exemplu, dupa ce ai discutat cu el despre faptul ca sub patutul lui nu sunt monstri sau ai aruncat sub patut un praf magic, cu care ai alungat monstrii, mergi cu el seara, in dormitor, pentru a verifica incaperea si a-l ajuta sa vada ca nu se mai ascunde nimic sub pat.
Asigura-l ca esti langa el, spune-i sa aiba incredere in tine si sa se uite sub pat. Repeta experimentul cateva seri la rand, pana cand copilul intelege ca nu este nimic sub patutul lui. Aplica acelasi exercitiu si in cazul altor tipuri de frici – de insecte, de clovni, de intuneric etc.