Toti copiii fac boacane…clar! Cum reactionam la ele este foarte important!
Care sunt beneficiile pedepselor pe termen lung? Nu există.
Copiii învață doar faptul că adulții au o putere mare asupra celor mici (de a le restrictiona accesul la anumite chestii, de a nu-i scoate afara, de a nu le permite intalniri cu prietenii) și că atunci când vor crește își pot exercita și ei aceeași putere în fața celor mai mici decât ei . În plus, faptul că de foarte multe ori nu li se explică clar ceea ce au greșit face ca lucrurile să se complice și mai mult. Și da, de fiecare dată copiii fac ceva rău (din punctul de vedere al adulților) dar nu o fac pentru că își doresc să vă vadă supărați, ci au cu totul alte motive, motive care ar fi bine să iasă la suprafață decât să fie îngropate undeva în sufletul celor mici, nu?
Revenind însă la titlu am descoperit câteva soluții excelente pe mothering.com despre care pot fi alternativele de succes la pedepsele pentru copii.
1 – Pauză – uneori soluția la orice supărare este o pauză. Înainte să se caute soluții, cauze și altele asemănătoare, faceți o pauză doar voi alături de copii sau mai ales voi, respirati inainte sa tipati, numarati in gand pana la 20 inainte sa actionati, functioneaza!!!. Îi puteți întreba care este motivul pentru care au lovit un alt copil sau au făcut respectiva acțiune, dar fără reproșuri și alte informații negative.
2 – Șansă – fiecare merită o nouă șansă. Și noi greșim zi de zi față de alții, dar nu suntem pedepsiți aproape niciodată, oferiți-le o alternativă sau o nouă șansă. De exemplu, dacă cei mici vor să deseneze pe canapeaua cea nouă cu o cariocă le puteți spune că nu-i puteți lăsa să facă acest lucru, dar că le puteți găsi un caiet frumos pe care să încerce noile carioci.
3 – Soluții descoperite împreună – de multe ori cei mici acționează pentru că sunt supărați, obositi, frustrati sau nervoși, dar noi nu facem la fel? La cine tipam cand avem nervi? La cei apropiati, doar nu la oamenii de pe strada, asa si ei… Căutați soluțiile împreună și încercați să găsiți o cale de mijloc pentru toate. Se vor simți importanți și vor descoperi că sentimentele lor contează și pentru cei mari.
4 – Întrebări – uneori copiii reacționează altfel decât ne-am aștepta, dar toate au un motiv. Putem spune că unele acțiuni sunt incorecte sau “rele”, dar copiii au reacționat așa pentru a descoperi un anumit lucru, din curiozitate sau pur și simplu așa au înțeles că funcționează ceva.
Intrebati-i de ce au actionat asa, ce au dorit sa realizeze prin aceasta actiune si veti vedea ca nu a fost acela de a va distruge stampila firmei, cum mi s-a intamplat saptamana trecuta, ci acela de a o spala, “era murdara, mami, avea microbi si trebuia spalata”.
5 – Povești – nu degeaba povețele se învață din povești. Uneori, pentru a-i face pe cei mici să înțeleagă lucrurile din jurul lor este nevoie de o poveste. Puteți inventa câteva personaje simpatice care să-i explice pe îndelete ce nu a înțeles înainte să reacționeze așa sau, spun eu, exemplul personal este cel mai bun, mie imi place sa-i povestesc fetitei mele situatii asemanatoare in care eu am fost si cum am reactionat, cand am gresit si de ce si cum ar fi trebuit sa actionez.